Teràpies naturals fora de joc


Ahir llegia a la premsa que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el decret que la Generalitat va aprovar el gener del 2007 per regular les condicions per a l'exercici de determinades teràpies naturals, en considerar que vulnera la legislació estatal en matèria de salut.

El tribunal ha estimat així el recurs contenciós administratiu presentat pel Consell General de Col·legis Oficials de Metges contra el departament de Salut, el Col·legi de Psicòlegs de Catalunya i la Federació d'Associacions de Professionals de Teràpies Naturals de Catalunya, en entendre que el decret era arbitrari doncs permetia que "aquells que no són professionals sanitaris exerceixin una professió sanitària".

El decret, en què la Generalitat regula les condicions per a l'exercici de teràpies com la naturopatia, la cinesiologia, l'acupuntura o la reflexologia podal, també ha estat impugnat pel Ministeri de Sanitat i pel Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

La sentència del TSJC, aprovada amb el vot particular de dues magistrades, anul·la el decret al considerar-lo disconforme amb l'ordenament jurídic ja que reconeix "l'exercici d'activitats materialment sanitàries a professionals no sanitaris, en establiments no sanitaris".

Per al tribunal, la legislació bàsica estatal no peca de la falta de regulació en què se sustenta el decret, sinó que preveu "que les activitats sanitàries només puguin ser exercitades pels professionals sanitaris i en els establiments sanitaris reconeguts". D'acord amb aquesta sentència, la normativa autonòmica no pot encomanar actuacions sanitàries a professionals no sanitaris, "ni reconèixer unitats sanitàries sense el requisit del professional sanitari llicenciat que sigui el responsable".

En contra d'aquesta opinió, les magistrades que han fet constar el seu vot particular mantenen que la legislació bàsica estatal només es refereix a les professions sanitàries titulades, i no a l'exercici de pràctiques que incideixen en la salut i benestar de les persones i que requereixen "només una habilitació administrativa". A judici de les magistrades, el decret de la Generalitat regula "les condicions d'exercici d'unes teràpies que ara per ara s'estan exercint sense cap tipus de control". Les jutges consideren que si la normativa de la Generalitat està d'acord amb les lleis o incorre en incompetència s'haurà d'estudiar "quan l'Estat ha de dictar normes bàsiques en aquesta matèria".

Personalment, em sembla una mala notícia. En el meu periple professional, he conegut persones molt responsables treballant en el camp de les teràpies naturals. Al mateix temps, n'hi ha d'altres sense cap tipus de formació, que fan l'agost a costa del sofriment dels altres. És per això que és tan necessària la regulació.
Tots aquells professionals que s'erigeixen en amos i senyors de la intervenció sanitària es podrien qüestionar els motius del boom dels tractaments alternatius. Potser és que no en tenim prou amb la cultura del fàrmac i necessitem alguna cosa més: fomentar una actitud més activa respecte la nostra salut, sense tants efectes secundaris.

Comentaris

Sens dubte, es tracta d'un tema força delicat. És cert que a dia d'avui hi ha molt d'intrusisme a qualsevol camp. Ara bé, és evident que el nostre sistema sanitari se'n beneficia de les persones malaltes.

Fidel al meu "estil" que ja conèixer, jo recomanaria que s'establira un sistema similar al de la medicina xinesa antiga, per mitjà de la qual, els metges cobraven sempre i quan els seus clients estigueren sans, i en el moment en què sofrien una malaltia, el metge deixava de cobrar.

No dic que aquesta siga la solució, no obstant això, és evident que seria molt millor que el remei capitalista-mèdic amb què contem.

Salut.
Hola, Carles, gràcies per la teva reflexió. Tal com jo ho veig, no crec que les teràpies alternatives hagin de substituir la medicina "tradicional" sinó que poden funcionar perfectament com un complement. Per això és necessària la regulació, ara hi ha tot tipus d'il·luminats que es dediquen a enredar la gent que conviuen amb persones serioses i professionals que fan aportacions molt interessants a la sanitat. Fins la propera!

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia