Incongruències


Fa uns quants dies, sorgia un debat mèdic, social i educatiu al voltant de la píndola de l'endemà, que es podrà adquirir sense recepta mèdica ni límit d'edat. Una cosa semblant ha passat amb la reforma de llei de l'avortament. La nova legislació preveu la possibilitat que una noia de setze anys interrompi l'embaràs sense ni tan sols comunicar-ho als seus pares.

Avui, al Periódico de Catalunya, diversos experts fan referència a les nombroses incongruències legals que existeixen al voltant dels drets dels adolescents. Per un costat, no se'ls permet comprar alcohol, ni tabac, ni votar, ni conduir cotxe, ni treballar sense autorització, tampoc obrir un compte bancari. Per altra banda, però, els serà possible accedir a la píndola postcoital o avortar. Altres drets menys coneguts són, per exemple, que amb catorze anys és possible fer testament o casar-se sense el permís patern. En definitiva, sembla que els adolescents d'aquest país són madurs i autònoms només per a prendre determinades decisions.

El que veig més freqüentment a la pràctica clínica és que els nois i noies s'assebenten ràpidament dels seus drets i privilegis però no veuen tan clares quines són les seves obligacions i responsabilitats. És molt fàcil donar-los ales però ¿estem segurs que assumiran les conseqüències dels seus actes? ¿Disposen de prou eines educatives per administrar la seva llibertat? Els pares són qui, la majoria de vegades, han de pagar els plats trencats. ¿Com és que no tenen veu a l'hora de decidir en qüestions tan fonamentals com l'avortament i els mètodes anticonceptius? En d'altres facetes, com el dret a vot, en canvi, els adolescents no poden decidir sobre temes que els afecten directament. Està clar que necessitem un equilibri perquè si els mateixos adults que ens governen no es posen d'acord, es fa francament difícil demanar coherència als menors.

Comentaris

Anònim ha dit…
D'acord amb tot.
...Però crec que fas trampes al posar al mateix sac coses com prohibir comprar alcohol, tabac, conduir cotxe; amb la píldora de l'endemà.
Aquestes prohibicions es fan per evitar un mal (alcoholisme, addiccions, accidents,...) mentres que la píldora és per sol·lucionar o no agreujar més una suposada irresponsabilitat, que es quedar-se prenyada als 16 anys...
Bona entrada de setmana!!!
Hola, Ramon, no és lògic que els adolescents no puguin treballar i que, en canvi, puguin comprar la píndola postcoital o avortar. Pel que fa a la compra d'alcohol i tabac se sap que, malgrat les restriccions legals, els adolescents en compren igualment i fan abusos de tota classe. Alguna cosa falla. Fins aviat!
Anònim ha dit…
Que els joves comprin alcohol malgrat les prohibicions, és un altre tema, també es podia aconseguir píndoles del día després malgrat estar prohibit (a més de la mateixa manera; un de més gran li passa a un de més jove)... Que alguna cosa falla segur que és cert, però crec que no és la mateixa...

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia