Autèntics finlandesos



Timo Soini és el líder del partit xenòfob Autèntics Finlandesos

Repasso les claus que apunta la premsa, per mirar d'entendre l’èxit de la ultradreta a Finlàndia, país que disposa d’un funcionament democràtic envejable i, com mostrava un reportatge al 30 minuts, un sistema educatiu per treure's el barret. En escoltar la notícia, el cor em va fer un salt, a causa de l’ensurt i la decepció. Els tòpics idíl·lics van volar pels aires. Un cop més, calia una anàlisi més profunda. La feixuga complexitat. Com si es tractés de la trama d’una novel·la negra, sobtadament, havia aparegut un cadàver putrefacte al bell mig d’un olorós jardí. Vulgues o no, era allà. Mort. Quina molèstia. Calia analitzar amb deteniment la situació, enxampar l’assassí i descobrir el mòbil del crim. Malgrat tots els raonaments adduïts, la realitat és que un nombre elevat de finlandesos ha optat per la xenofòbia, en atorgar la seva confiança a un ideari violent amb els nouvinguts. Tot plegat, tenint en compte que conviuen amb una ínfima taxa de població d’origen immigrat, si la comparem amb la d'altres països europeus. Quin és el motiu d’aquest gir tan radical?

L’auge espectacular de la ultradreta coincidia amb el bloqueig que patien els tunisians a Itàlia, incapacitats per circular per l’àrea Schengen. Els valors democràtics de la vella Europa trontollen de valent. Les revoltes també han desemmascarat una política hipòcrita. Per un costat, defensora dels drets humans. Per l’altre, proveïdora d’armes prohibides a un genocida. A Finlàndia, diuen els experts, la victòria dels Autèntics Finlandesos -no podien haver escollit un nom més esfereïdor- està lligada a la decepció amb la comunitat europea, la negativa de finançar els bancs en fallida, la corrupció i el desgast dels partits consolidats. El discurs de Timo Soini, líder de la formació racista, apunta en la mateixa direcció. Personalment, ja tremolo només de pensar els vots que Plataforma per Catalunya pot esgarrapar a les municipals. Uns anys enrere, en funció dels resultats, hauria bramat per agafar les maletes i marxar nord enllà, on diuen que la gent és neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç. Ara no ho veig gens clar...

Comentaris

Muchas gracias por su comentario y por el enlace, desconocía su web de información. Los blogs son, efectivamente, una herramienta para el cambio y una oportunidad para mejorar la democracia, aunque no todo el mundo lo utilice con esta finalidad. Hasta pronto!

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia