Orgullosa humiliació


La israeliana Eden Abergil ha penjat a Facebook algunes fotos del servei militar



Les imatges han causat indignació a Israel. No n'hi ha per menys. La recluta posa en actitud arrogant, un punt seductora, al costat de presoners palestins, que porten els ulls embenats. Després té la gran ocurrència de penjar-les a una xarxa social, tot descrivint aquella etapa com la millor de la seva vida.

Malgrat les nombroses diferències que es puguin adduir, he fet una immediata associació d'imatges, l'escena m'ha transportat a la presó d'Abu Ghraib, a l'Iraq. He pensat en la crueltat de la famosa soldat Lynndie. No n'hi havia prou amb torturar, calia deixar-ne constància perquè tothom veiés de què era capaç. Deu ser massa temptador fer exhibició de l'abús. Per un cop a la vida que ens sentim poderosos.

Què condueix un ésser humà, aparentment corrent, a comportar-se d'aquesta manera? És la seva estructura de personalitat, de tendència psicopàtica? O és la guerra, que genera monstres irrecuperables? Com es pot tornar a la normalitat, després de tanta violència?


Comentaris

Miquel Saumell ha dit…
Clara,
Vaig fer la mateixa associació d’imatges que has fet tu. Però havent passat això a Israel estic quasi segur que ara s’emprendran mesures legals contra aquesta tarada mental, perquè amb tots els peròs que hi vulguem posar allò és una democràcia.
No ho sé, Miquel, tinc els meus dubtes que aquesta sigui una actitud aïllada... No pretenc entrar en l'eterna confrontació Israel-Palestina, penso que els mitjans tenen el deure d'explicar els fets que es dónen en aquesta part del món, amb tota la seva complexitat i sense hipocresia...
Miquel, hi ha un grup de soldats veterans israelians que ha creat l'organització "Breaking the silence" que té per finalitat denunciar els abusos silenciats per l'exèrcit d'Israel en territori palestí:

http://www.shovrimshtika.org/about_e.asp

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia