Els consells de Pla


"Quan vaig conèixer Josep Pla, als començaments dels anys 40, li vaig preguntar què havia de fer un jove que volgués ésser periodista i fins i tot potser escriptor, quins estudis havia de seguir, perquè una carrera universitària en ben poca cosa l'ajudava. Recordo que Pla va agafar un llapis Faber de punta molt dura i un paper groguenc d'aquells que portava llavors a les butxaques: "Faré una llista dels llibres de prosa que, si vostè els llegeix d'una manera detinguda, el convertiran en un home de curiositat, excitaran la seva sensibilitat i donaran, potser, una certa alegria a la seva prosa". I va escriure això, per aquest ordre: els Assaigs de Montaigne, la Vida del doctor Johnson, escrita per James Boswell, les Memòries del vell duc de Saint Simon, home irascible, menut i gran escriptor, i, finalment, els Quadres de viatges de Heine. Jo, si havia de donar un consell semblant -que potser no té cap utilitat-, encara hi afegiria dues o tres obres més de prosa, entre elles El meu país de Josep Pla."


Néstor Luján.

Comentaris

Clidice ha dit…
no estaria de més que això fos així, perquè ara, per escriure, necessites tres llicenciatures i cap lectura més enllà de Paolo Coelho. I així va la cosa :(
Doncs no estaria gens malament, hi estic d'acord, a vegades llegeixo segons quins diaris i em vénen ganes de plorar (i no precisament de l'emoció).
Lluís Bosch ha dit…
Segurament avui encara caldria donar el mateix consell: s'escriu molt més, però a primer cop d'ull res que pugui "durar" gaire. Tot i que jo no sóc gaire fan del Pla.
Potser és perquè sóc de Palafrugell però per a mi Pla és el primer i principal referent, qualsevol bon prosista que es posi el seu costat empetiteix davant del seu geni, en fi, tothom té les seves debilitats!

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia