L'amor en una capsa


De no ser pels nombrosos estímuls comercials que recorden Sant Valentí, penso que aquesta seria una diada que passaria completament desapercebuda, però s'acosta el 14 de febrer i s'anuncien arreu tota mena de gadgets, amb el vermell com a color predominant, per regalar a la persona estimada. Corbates, clauers, bombons, tasses, perfums, calces... Són diverses les crítiques que es fan al respecte, per un costat, el discurs consagrat de la comercialització de l'amor de parella, per altra banda, hi ha les persones que defensen que Sant Jordi és l'autèntic dia dels enamorats a Catalunya i que la resta són succedanis. Després hi ha alguns membres del col·lectiu LGBT que defensen que Sant Valentí és un dia massa heterosexual i que la majoria de referents tenen a veure amb les relacions entre home i dona; una vegada més, se senten invisibles. Com a contraposició, trobem el sector comercial, que protegeix la seva paradeta i acusa els detractors de boicot en temps de crisi: Com ens hem de guanyar la vida, doncs? Vet aquí la pregunta.

Comentaris

Clidice ha dit…
ni idea, a casa fem veure que no existeix. Això del "dia de ..." m'ha semblat sempre tallat pel mateix patró. I en tots els dies especials, si rebusquem en el seu origen, hi trobarem motius comercials. O sigui que, cadascú, a ca seu, que faci el que li plagui :)
No es pot retreure res als comerciants que proven d'incentivar el consum a través d'aquests "dies especials", de tota manera, per sortir de la crisi, potser també caldria buscar fórmules més innovadores i creatives...
Clidice ha dit…
és que, prescindint "del dia de ..." que toqui, el problema que tenim ara mateix és que hem basat tota l'economia en el consum. No sé pas si això té aturador. Vull dir un aturador que no sigui catastròfic.
Lluís Bosch ha dit…
Si no m'equivoco, el dia de Sant Valentí és una invasió més de l'imaginari festiu-comercial ianqui, com el Pare Noël. No fa massa anys que s'ha popularitzat, com el Halloween i algun altre que no recordo.
Una altra crítica que es pot fer al dia de Sant Valentí, algunes d'aquestes festivitats primer eren rituals pagans, després van passar pel filtre de l'església i, finalment, han esdevingut una celebració purament comercial... són els signes dels temps?
Miquel Saumell ha dit…
Clara,
Malament rai quan a l’amor se li ha de dedicar un dia, això vol dir que hi ha quelcom que grinyola, encara que evidentment també comprenc el comerciant, que busca qualsevol excusa per fer caixa.

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia