El sexe, segons Márai

L'estranya, de l'hongarès Sándor Márai, és un dels darrers llibres que m'he llegit. Malgrat que no és la seva millor novel·la (almenys pel meu gust) conté alguns fragments memorables.
Sándor Márai em captiva perquè m'inquieta profundament. Em costa comprendre el comportament dels seus personatges, condemnats a un destí fatal. Sempre penso que ho podrien haver evitat, que no era necessari arribar fins a l'abisme. Conservo l'esperança que, per molt decepcionant que hagi estat l'existència, sempre hi ha una possibilitat de canviar la pròpia vida i dirigir-la cap a un lloc millor. Hi ha quelcom d'inexorable en les històries de Márai que no aconsegueixo copsar. No sé si és el destí o els condicionants socials que les aboquen a un final tràgic. Val a dir que Sándor Márai es va suïcidar l'any 1989 a Califòrnia, una decisió que, tot i respectable, sempre és costosa d'acceptar. No sé fins a quin punt això pot explicar la naturalesa de les seves novel·les.

L'estranya narra la història de Viktor Askenasi, un professor de classe acomodada que decideix acabar amb un matrimoni convencional i llançar-se a una aventura passatgera amb una completa desconeguda. Askenasi és un home enfonsat, defraudat de la institució del matrimoni. També ha claudicat de l'amor. Vegeu com parla de les relacions sexuals i digueu-me si no us recorda a la forma d'explicar la sexualitat que ens trasmeten tantes vegades a través dels mitjans, el cinema, els videojocs...

" I més tard, com que la jove seguia callada, desconsolats es van llançar novament l'un damunt l'altra; si algú els hagués vist hauria pensat que es tractava de l'èxtasi de l'amor; però quins moviments més estranys, els de l'amor! Quina altra cosa pot ser aquest mossegar-se, estrènyer-se, sufocar-se, aquest desesperat copejar amb punys, ungles i dents en una porta tancada, aquesta furiosa recerca en un cos estrany, quina altra cosa pot ser -si algú ho observés des de fora- que una gran manifestació de còlera, un càstig, una rendició de comptes?
"Que aquests s'estimen?", podria preguntar amb sorpresa un nouvingut d'un altre planeta en presència d'una escena "amorosa". "Llavors què es faran quan s'enfadin?". En efecte, és com si un li exigís quelcom a l'altre, estrangulant-lo, esquinçant-lo, mossegant-lo, penentrant-lo, empaitant-lo amb crits i gemecs [...]. Els gestos de l'amor haurien de ser més tendres i afectuosos; així solament es barallen dues bèsties que lluiten a vida o mort per una resta de carronya... "

Comentaris

Garbí24 ha dit…
Tornem a parlar sense voler dels mitjans de comunicació , fixat fins a quin punt ens modifiquen la manera de viure , que hasta ens faran canviar la manera de practicar el sexe , sort que les persones amb sentiments no els hi cal protagonitzar-ho , sino que els surt de dintre . Soc el primer que m'agrada la passió , però dintre els seus limits .
Crec que es tracta simplement de ser natural i respectuós, gràcies per l'aportació!

Entrades populars d'aquest blog

Catorze anys d'absència

Que no s'apagui aquesta llum

Espàrtac, avui