A la recerca de la burilla assassina

Tant la Conselleria d'Interior com bona part de mitjans han posat l'accent en la burilla que suposadament va originar el foc a l'Empordà, així com el vent de Tramuntana que va propagar-lo. Les retallades en el cos de bombers i en matèria de prevenció, han quedat a un segon pla. Imatge: portada del Periódico de Catalunya, el 24/7/2012.

Va passar al País Valencià i ara ens trobem en la mateixa situació a Catalunya.  Desenes de milers d'hectàrees, devorades per les flames, han deixat un paisatge desolador, de cendra, mort i greus pèrdues econòmiques. Un cop psicòlogic duríssim, del qual serà complicat recuperar-se.  Malgrat que els portaveus de la versió oficial s'esmerin en cercar burilles assassines, l'impacte de les implacables estisores neoliberals, és impossible d'obviar. No puc entendre portades com la que il·lustra aquest post. La poca voluntat d'anar al fons de la qüestió,  em genera una ràbia difícil de contenir. ¿Està provada de forma fefaent la hipòtesi causal del foc de l'Empordà? ¿No podria haver-se iniciat de forma natural o haver-se provocat intencionadament, d'una altra manera? ¿Quins testimonis van veure com començava el foc a causa de la cigarreta, llançada temeràriament al bosc? ¿El fet d'haver trobat burilles en el lloc de la catàstrofe, què prova, exactament?

A la terra d'Ausiàs March, un dels clars culpables de la devastació del territori és Serafín Castellano, conseller de governació i secretari general del PPPV. Com a responsable de les polítiques de prevenció i extinció d'incendis de la Generalitat, va capitanejar unes brutals retallades, que han motivat que Ecologistes en Acció hagi pres la decisió de presentar una querella criminal, davant de la fiscalia, tal i com n'informa el setmanari El Triangle. La mateixa publicació posa en relleu les receptes ultraconservadores, aplicades en territori català. Veurem com evoluciona aquesta qüestió, a casa nostra, però de moment ja circulen per la xarxa, a tota velocitat, vídeos colpidors que mostren com els bombers ja van advertir el mes de febrer de la perillositat de les mesures executades per CiU, que converteixen la massa forestal en un colossal polvorí. 

Un cop més, es fa palesa la magnitud de la fal·làcia que ens volen vendre, la qual deixa el No-Do franquista en una broma de mal gust. Els ajustaments draconians no només causen un dany humà incommensurable sinó que ni tan sols serveixen per a reduir el dèficit. Abans teníem conspiracions de judeo-maçons, que tapaven totes les misèries del règim. Avui anem a la caça i captura de rastaflautes que encenen contenidors i aturats ganduls que rebenten aparadors. Ben aviat, l'equip de CSI de Felip Puig es posarà a buscar restes d'ADN en les burilles dels conductors piròmans.  Més ridícul, impossible. Tot sigui per no invertir en recursos de prevenció ni reconèixer les pròpies flaqueses. Això no obstant, per més esforços que hi posin, res no podrà  esborrar  la realitat dels fets. Com deia Martin Luther King, una de les grans necessitats de la humanitat és que l'enlairin per damunt de l'enfarfec de la falsa propaganda. No permetem que ens prenguin més el pèl.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia