Per què llegim els horòscops?


És probable que, en més d'una ocasió, després de llegir l'horòscop al diari, ens quedem meravellats i sorpresos de fins a quin punt la descripció coincideix amb algun aspecte de la nostra vida. Més enllà de les consideracions astrals, que desconec profundament, aquest fet s'explica per l'anomenat Efecte Forer, que també podríem aplicar a altres arts endevinatòries, proves psicològiques i bona part de discursos polítics.

El psicòleg Bertram R. Forer, a finals dels anys quaranta, va demanar als seus estudiants que responguessin un test de personalitat. Un cop corregit, va entregar el mateix resultat a tots els alumnes i va demanar-los que el puntuessin del 0 al 5, en funció de si el trobaven gens o molt adequat:

"Tens la necessitat que les altres persones t'estimin i admirin i, malgrat tot, ets crític amb tu mateix. Encara tens algunes debilitats en la teva personalitat, que generalment ets capaç de compensar. Tens unes capacitats considerables, encara sense utilitzar, que no has aprofitat. Disciplinat i controlat cap enfora, tendeixes a ser preocupat i insegur per dins. A vegades tens seriosos dubtes sobre si has obrat bé o has pres les decisions correctes. Prefereixes una certa quantitat de canvis i varietat i et sents defraudat quan et veus envoltat de restriccions i limitacions. També et sents orgullós de ser un pensador independent; i de no acceptar les afirmacions dels altres sense proves suficients. Però trobes poc savi el fet de ser molt franc a l'hora de revelar-te als altres. Ets extrovertit, afable i sociable, mentre que altres vegades ets introvertit, previngut i reservat. Algunes de les teves aspiracions tendeixen a ser bastant poc realistes."


Malgrat que Forer, per redactar el resultat, havia elaborat un refregit a partir de diversos horòscops, la puntuació mitjana que l'hi van atorgar els seus estudiants va ser de 4'26. D'aquest estudi, replicat en múltiples ocasions amb resultats similars, es desprèn allò que, de fet, ja sabem: Com n'és de senzill fer-nos combregar amb rodes de molí.


Comentaris

Unknown ha dit…
És fantàstic... sempre he pensat que els horòscops agafen trets prou generalistes per tal que tothoim s'hi senti prou "identificat".

Jo de vegades els llegeixo, els horòscops. Per divertir-me.

Te n'enganxo un, d'una publicació gratuïta. És genial, de quin signe podria ser?:

"Tindràs capricis de golafreria, no et reprimiràs i no t’estaràs de res. Hauries de recordar compensar en els menjars següents. Pensa que el colesterol està sempre a la que salta, i has de vigilar. A més, el Manolo Escobar ja ho diu ben clar, a l’anunci, i el que diu ell va a missa."
Clidice ha dit…
no hi ha com donar totes les respostes amanint-les amb una mica de carícies a l'ego com per tenir la feina feta. O, també, fer com les pitonises, tirar l'ham i deixar que parli el beneit o la beneita.
Eulàlia, molt bona aquesta! Em penso que es podria aplicar a qualsevol signe, només cal trobar una persona disposada a creure-s'ho!

Clidice, les persones que es dediquen a treure els calés als altres (moltes vegades aprofitant-se d'un moment de debilitat)saben molt bé que tots necessitem que ens afalaguin i ens diguin el que volem sentir...
S.N. ha dit…
Doncs amb una amiga el llegim cada dia (sent conscients d tot això que dius) i hi ha dies q diem "avui no me l'han escrit a mi" i només li fem cas quan ens interessa jejeje.
Però està bé perquè de vegades ens fa pensar perquè hi estem d'acord o no i d vegades si el canviessim el seu pel meu i el meu pel seu no tindrien sentit. És curiós, també....no? El q fa l'autosuggestió jajaja.

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia