Borratxera sense traves


L'alcohol és, amb diferència, la droga més popular entre els menors i adolescents espanyols, que s'inicien en el seu consum abans dels 14 anys, segons les últimes enquestes dutes a terme pel Ministeri de Sanitat, que n'han detectat un lleuger descens. Preocupa especialment la implantació d'un nou patró: la fartanera de cap de setmana, un consum compulsiu d'alcohol que es combina amb altres substàncies i en què destaquen els combinats (58,4%), la cervesa (34,1%) i el vi i els licors forts (27%).

Aquests hàbits de consum es tradueixen en la proliferació entre menors de pancreatitis i hepatitis agudes, accidents vasculars i comes etílics. També hi ha documentats casos d'infarts i hemorràgies cerebrals després d'episodis d'intoxicació etílica aguda. L'alcohol incideix també en les relacions sexuals de risc, els embarassos no desitjats, la transmissió de tota mena de malalties sexuals i els accidents de trànsit.

Un estudi portat a terme pel Ministeri de Sanitat revela a més que els efectes negatius de l'alcohol a llarg termini són més greus en els cervells immadurs de menors i adolescents, amb una "plasticitat neuronal" que encara és elevada. També destaca que l'alcohol causa en els menors trastorns del creixement, pèrdua de la densitat dels ossos, pèrdua de la capacitat de memòria i aprenentatge, descens de la testosterona en ells i augment en elles.

Els adolescents poden adquirir begudes alcohòliques sense problemes malgrat la prohibició existent a Espanya, si bé hi ha ciutats més permissives com Barcelona, València i Granada i altres, com Madrid, en què els menors troben més traves. Aquesta és una de les principals conclusions d'un estudi dut a terme per l'OCU amb l'objectiu de comprovar si es ven alcohol (en el cas de l'estudi, cervesa i whisky) a menors d'edat. L'informe, presentat avui, ha estat remès al Ministeri de Sanitat i Consum, a les comunitats autònomes i als grups parlamentaris. Per realitzar l'estudi, sis adolescents d'entre 15 i 17 anys --cadascun d'ells seguit de prop per un adult que servia de testimoni-- han visitat 123 establiments en zones de gran afluència juvenil de Barcelona, Bilbao, Granada, Madrid, València i Valladolid, en què havien de comprar o demanar cervesa o whisky [...] Gairebé la meitat dels establiments visitats (48%) no exhibeixen o no tenen visible el cartell de prohibició de la venda d'alcohol a menors. I els locals en què es demana al menor el DNI o se li pregunta l'edat són escassos [...] L'OCU ha demanat més control als locals on es venen o es consumeixen begudes alcohòliques, més inversió en educació, més restriccions per a la publicitat i un increment dels preus. Izverniceanu ha incidit en la importància d'informar dels efectes de l'alcohol entre els joves, especialment de "l'abús" dels caps de setmana. La portaveu de l'OCU ha demanat, a més, que "es reactivi" l'avantprojecte de llei de l'exministra de Sanitat Elena Salgado, que va quedar "paralitzat" perquè, segons afirma, van primar els interessos econòmics per sobre de l'interès general.

Comentaris

Garbí24 ha dit…
El que més falta fa es conciencia , les prohibicions i multes no serveixen de gaire , al contrari es crean mafies per treurent un bon rendiment.
No es tracta d'instaurar cap "llei seca" però, des del meu punt de vista, les normes són absolutament necessàries. No hauria de ser permès, per exemple, que els adolescents puguin sortir carregats de begudes alcohòliques d'un supermercat o que estiguin bevent fins a les tantes a una plaça pública, orinant pels racons i fent xivarri. No tot s'hi val.
Dues coses: en primer lloc destacar la hipocresia de l'administració. No és tan dolent? que ho prohibeixin.

En segon lloc, la qüestió que caldria plantejar-se és el motiu; el per què els joves ( i els no tan joves) es refugien ja no sols en aquesta droga, sinó en altres que també es consumeixen de manera habitual. Tal vegada aquestos comportaments estiguen reclamant un canvi de sistema que ja porta molts anys olorant a podrit.

Ens llevem la cinta dels ulls o encara debem continuar molts més anys?
Hola, Carles, tens tota la raó. Hi ha molta hipocresia respecte l'acohol (i les altres drogues)i crec que respòn a un únic interès: el negoci. Davant dels diners, no hi ha salut que valgui. També parles de les causes, evidentment que s'han de tractar (les familiars, socials, polítiques, escolars, mediàtiques...). Tot això no treu que les normes són igualment necessàries. I, en el cas dels adolescents, encara més!

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia