Sabina Spielrein


[Kira Knightley serà Sabina Spielrein]


La psicologia analítica o profunda, fundada pel psiquiatre suís C.G. Jung, es considera més femenina que la del patriarca de la psicoanàlisi, Sigmund Freud. Jung estudià conceptes com la intuïció o la presència d'allò femení en la psiquis humana, l'ànima, i va desenvolupar una teoria que incorporava elements de l'espiritualitat oriental. Mentre que el cercle psicoanalític fou un club eminentment masculí, Jung va comptar amb la presència de nombroses dones al llarg la seva trajectòria professional i personal. Entre les més destacades hi ha l'esposa, Emma Jung; l'amant, pacient i deixebla, Toni Wolff; l'eminent analista Marie-Louise von Franz o la secretària, Aniela Jaffé. Després de Jung, han estat moltes les autores que s'han interessat per la seva obra i n'han difòs el contingut a través de les seves particulars interpretacions: Jean Shinoda Bolen, Marion Woodman, Verena Kast, Clarissa Pinkola Estés...

Les dones de la vida de Jung han inspirat una considerable producció literària i cinematogràfica, la propera pel·lícula que veurà la llum serà The Talking Cure, de David Cronenberg, que gira al voltant de Sabina Spielrein, una de les primeres pacients de Jung, internada a l'hospital Burghölzli de Zürich i amb qui el cèlebre psiquiatre va mantenir una intensa relació; no és la primera vegada, per altra banda, que l'affaire Spielrein fa el salt a la gran pantalla.

Tenint en compte que parlem dels inicis del S.XX, no és d'estranyar que una eminència de la talla de Jung es permetés el luxe d'anar-se'n al llit amb les seves pacients o li fés el salt a la seva dona, amb el pretext que l'altra representava la seva ànima interior. Actualment, el codi deontològic de la professió no permetria pràctiques d'aquesta mena, ja que es consideraria una abús clar de poder, susceptible de perjudicar encara més l'equilibri emocional de les afectades.

Malgrat que som moltes les dones que ens interessem per l'aportació de Jung a la psicologia, no penso que siguin tantes les que haurien volgut ser tractades per ell, en un moment de crisi personal. Comptat i debatut, sabem distingir entre l'obra i la vida, les llums i les ombres d'un geni irrepetible.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia