Píndola postcoital: estem preparats?


Un estudi recent , realitzat a València sobre el coneixement dels adolescents en matèria de salut sexual, definia de la següent manera l'educació sexual sana:


"Una educació sexual sana és aquella que fomenta tant la salut de l'individu com la construcció d'un model de comportament integral que aporti equilibri personal, habilitats comunicatives, plaer i un bon desenvolupament de l'afectivitat. El problema de la sexualitat dels adolescents no és que siguin sexualment actius sinó que comptin amb una preparació i orientació per una conducta sexual responsable"


Els resultats de la investigació mostraven un desconeixement d'un 30% dels mètodes anticonceptius, un criteri favorable a l'avortament en un 88% dels casos i una baixa conscienciació sobre la gravetat i importància de les malalties de transmissió sexual. Les relacions de parella eren valorades com a absorbents en un 25% dels casos i la visió del sexe oposat era negativa en un 50% de les ocasions. Aquest estudi és un petit exemple de la feina que encara queda pendent en matèria d'educació sexual. La notícia de la venda de la píndola postcoital sense recepta en farmàcies i sense límit d'edat obre diversos interrogants. Si bé és cert que treure determinades traves pot prevenir embarassos no desitjats, especialment si la pastilla és gratuïta, des del meu punt de vista, és necessari preguntar-se: ¿Estan preparats els adolescents d'aquest país per a fer un bon ús de la "píndola de l'endemà"?

Comentaris

Clidice ha dit…
No només no estan preparats sinó que fa responsable, per variar, a la dona de l'embaràs no desitjat. Sí que som mestresses del nostre cos, però sempre que tinguem consciència d'allò que estem fent.

Dit d'una altra manera: com sempre, comencem la casa pel terrat :(

Gràcies per la documentació :)
Clidice, gràcies novament per comentar. Penso que ho has clavat: Comencem la casa pel terrat! Un altre tema clau que apuntes és que se li passa a la dona tota la responsabilitat. D'això la ministra d'Igualtat no n'ha dit res...Fins la propera.
Kudifamily ha dit…
No, no estan preparats.
Si l'educació sexual falla des dels seus ciments (casa, escola, societat), donar-los facilitats perque es despreocupin encara més no crec que sigui la solució.
El que faran molts adolescents (i no només ells, que hi ha molt d'adult irresponsable pel món) és utilitzar-la com a mètode anticonceptiu, no com a mètode d'urgència que seria pel que serviria (preservatiu trencat, oblit de la píndola anticonceptiva, violació...)
Crec que hi hauria d'haver algun tipus de control en la seva venda, per poder evitar això de què parlo.

I coincideixo també amb Clídice: com gairebé sempre, la responsabilitat passa a la dona. Però clar, si som nosaltres mateixes les que deixem que ens carreguin aquesta responsabilitat... (l'educació hi fa molt, i falla, falla tant...)
Hola, Kudifamily, gràcies per l'aportació. Actualment, ja hi ha joves que s'ho maneguen per fer servir aquesta píndola com a mètode anticonceptiu i així s'"estalvien" el preservatiu. Com que tenen una percepció de risc tan baixa sobre les malalties de transmissió sexual, em plantejo si per un costat evitarem embarassos no desitjats però per l'altra s'abaixarà encara més la guàrdia amb el tema de la Sida, per exemple. No són qüestions gens fàcils ni decisions que es puguin prendre a la lleugera...
ivaxavi ha dit…
"La casa pel terrat"; si, com sempre. Queda molt bé ser tan progresista i obrir-se a totes aquestes propostes "tan guais". Com va passar al seu dia amb la píndola anticonceptiva, lluny de ser un eina d'alliberament de la dona, va ser un eina de "despreocupament" de l'home, i en aquest cas més encara.
Tampoc es tracta de fer com Canal 9 hui a les "seves notícies", on per un moment em semblava estar veient "Tele-Vaticano".
Fem les coses ben fetes, des de baix i ben consolidades...
Píndola "del dia després"? Si rotund, pero en mans de l'individu ben informat.
Ramon ha dit…
... I a més no oblidem que aquesta píndola no és com una aspirina i pot provocar, usada freqüèntment importants problemes de salut, o això és el que tinc entès.
Ramon, ivaxavi, gràcies per participar. Comparteixo la vostra opinió, no es tracta de fer cap debat moral sinó mèdic i educatiu. Ramon, si que és cert que usada freqüentment pot portar problemes de salut. El Col·legi de Metges ja s'ha manifestat en contra que aquesta pastilla s'obtingui lliurement sense supervisió mèdica. Dóna la impressió que les mesures polítiques no es reflexionen gens, són cops publicitaris i "efectistes", només per fer veure que el Govern treballa molt per resoldre els problemes socials. Fins aviat!
Galderich ha dit…
Jo crec que el problema principal rau en que aquesta píndola serà presa com a anticonceptiu per les relacions esporàdiques que es puguin tenir. Tots sabem que aquesta pìndola és un còctel molotov bestial dintre del cos de la dona per tal d'aconseguir la finalitat que es persegueix. El seu abús pot portar molts problemes seriosos a les usuaries (parlo en femení perquè es qui rep, com sempre).
És curiós per una altra part com l'Estat prohibeix el consum de tabac i alcohol a menors de 18 anys i en canvi això que és pitjor ho facilita sense problemes a la primera inconscient...
En fi, hi veig les farmacèutiques fregant-se les mans disfressades de progres... i caixa cobri!
Hola, Galderich, benvingut i gràcies per participar. Atès que la píndola es vendrà al mòdic preu de 18€ hem de pensar que les farmacèutiques en trauran bon rendiment, si. Les mesures educatives no són tan lucratives per les empreses ni tan publicitàries pels governs...

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia