Sida: tres bones notícies


Fa uns quants dies saltava a la premsa la notícia de l'aparició d'un nou fàrmac, el raltegravir, presentat pels doctors Bonaventura Clotet i Josep Maria Gatell, especialistes de Can Ruti i l'Hospital Clínic respectivament, per tractar els pacients amb VIH. Tal com han explicat aquestes primeres espases en la investigació de la malaltia, es tracta d'un medicament que redueix la càrrega viral ("quantitat" de virus) a nivells indetectables i eleva el nivell de leucòcits ("defenses") en persones per a les quals no hi havia tractament. Aquest fàrmac és pioner en el sentit que aconegueix bloquejar un enzim anomenat integrassa, un dels tres que el VIH utilitza per replicar-se i infectar noves cèl·lules.
Una altra bona notícia la trobem en la 17a Conferència Internacional sobre VIH que se celebra actualment a Mèxic. La noia de la fotografia és Karen Dunaway, una adolescent hondurenya que pateix la malaltia, igualment com els seus pares i que va ser la protagonista de la jornada d'ahir. Karen va fer sentir la veu de la infància i la joventut i va dir que somia amb un demà "amb oportunitats per als més pobres i vulnerables, un futur sense estigma ni discriminació". També va fer esment de la necessitat d'una millor educació sexual i un accés als medicaments per a tothom. Al mateix temps, cal destacar la intervenció de la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, que va anunciar que Espanya aportarà 10'2 milions d'euros a la lluita contra la pandèmia. La vicepresidenta va recordar que no es tracta només d'un problema de salut, sinó també de desenvolupament, de justícia social i d'equitat.
Aquestes tres notícies aporten una mica d'esperança a la vessant mèdica, social , econòmica i educativa d'aquesta malaltia on el sexe i la mort es donen de la mà. Esperem que tot plegat desemboqui en una nova realitat per a les persones que la pateixen i molt especialment per aquelles per a les quals encara suposa un desenllaç mortal.
Us enllaço amb tres vídeos, per si voleu veure la informació televisada:

Comentaris

Anònim ha dit…
En el mundo de la investigación médica diez millones son chatarra, todavía mas si los comparamos con el dinero gastado en investigación militar y en armamento...es una buena noticia que se haga una cumbre a nivel mundial pero me temo que los que tienen en su mano cambiar la realidad de los países pobres seguiran sin hacer nada...
Hola, Rocío, gràcies pel teu comentari, la veritat és que tens tota la raó però suposo que més valen deu milions que no res...De tota manera, la Sida és una de les malalties a les quals es dediquen més diners per investigar i per això s'avança prou ràpid en el seu tractament. Faltaria, és clar, que els fruits d'aquests resultats (les noves medicacions) fossin accessibles a tothom, així com una bona educació sexual. Aquesta és la gran assiganatura pendent...

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia