Ajuda humanitària


Tornen les imatges de mort i destrucció. Haití. Hi ha un no sé què d'obscè en la recerca de cossos inerts, que il·lustrin la portada. Un titular resa: Peor que Tailandia.

Mentre penso en l'horror, m'arriba un missatge al mòbil. Una ONG demana la meva col·laboració. Més tard, en el correu electrònic, tornen a sol·licitar ajuda. Diners, urgentment. Viatjo mentalment a l'illa de Phuket i penso en el caos i la corrupció que també envolten l'ajuda humanitària. Què haig de fer?

Comentaris

Fina ha dit…
Valorar si en la teva acció final poden ser més grans els beneficis o els perjudicis i sempre pensant en la gent que espera urgentment l'ajut solidari per a sobreviure.
Que d'ONGs que no funcionen del tot bé n'hi han,però també n'hi han que fan tot el possible per salvar vides.I és pensant en aquestes que la nostra ment ens ha d'empènyer a col.laborar, perquè una vida és una vida i salvar-la físicament o psicològica és de les poques coses realment grans que es poden fer en aquesta vida.
Fina, tens raó però penso que també hem de ser exigents i dipositar la nostra confiança en aquelles organitzacions que passen auditories i sabem que gestionen els diners de manera honrada i professional. En aquest sentit, penso que encara ens falta molta informació!
Fina ha dit…
Si Clara, ja he dit que n'hi han que funcionen més bé que d'altres.
Per a mi el que dius és obvi.
Però en el cas que ens planteges d'Haití i els ajuts que et demanaven, crec que una cosa no treu l'altra ni de lluny.

Salutacions cordials.
Potser si que és obvi, no obstant, el tema està sense resoldre. Davant d'una catàstrofe natural o qualsevol desgràcia de característiques semblants, ens hem d'encomanar a la "bona fe" perquè no hi ha estructures suficientment solvents que evitin el lucre de les màfies, fins i tot quan es tracta de les ONG més "respectables"...
Fina ha dit…
Jo prefereixo arriscar-me a perdre uns diners abans que negar l'ajut a aquesta pobra gent.Perquè amb la teva filosofia mai es faria res.
No vull ni pensar que fóssim nosaltres els necessitats i que sabèssim ,d'entrada, que com que hi ha algunes ONGs que no fan el que toca,doncs apa...a aguantar un infern indescriptible i després al sot, sense cap més possibilitat.

Per a nosaltres perdre uns quants euros és poca cosa en comparació el que estan perdent ells.
És una opció ben legítima, només faltaria, però cal tenir en compte que els teus diners també poden servir per afavorir l'especulació a la zona (com va passar a Tailàndia) i per tant poden posar-se al servei de la destrucció i no de la construcció. És per això que, personalment, penso que és indispensable obrir un debat sobre la transparència i la professionalitat amb la qual operen les ONG.
Unknown ha dit…
Hola, esteu plantejant un tema molt important, hem sembla que hem d’exigir un bon funcionament sempre, no m’agrada que ningú m’estafi, aquesta és una lluita diària, no penseu que aquí també? en l’anomena’t primer món. En aquests moments hi ha una situació d’emergència i potser és més important buscar la ONG que et doni més confiança i pensar que treballarà bé, i després intentem exigir aquestes auditories, informes.... la propera vegada ho tindrem una mica més clar.
Som uns privilegiats i la meva obligació moral és ser exigent però no oblidar les grans dificultats. He pogut estar en països que desprès de 20, 30..anys no s’han recuperat i jo ni tan sols recordava el que havia passat.
Aquí tenim situacions de corrupció molt greus no vull dir que no exigim però com es pot ajudar a Haití ARA si no és econòmicament????
Fina ha dit…
Jo no dic que no s'hagi d'obrir un debat sobre aquest tema.Només faltaria, és un tema prou seriós com per a obrir no només debats sinó també unes diligències arribat el cas. El que jo dic és que aquesta pobra gent necessita l'ajut "ara" i que "ara" s'ha de ser pràctic. I actuar. Ajudant de la millor forma possible,personalmet o econòmica ,tenint en compte el caos inevitable que comporta una tragèdia d'aquestes magnituds.Després vindrà el temps d'obrir debats i sancionar a qui se n'aprofita de les desgràcies dels altres.
El temps és vital en aquestes situacions i no hi enten de taules rodones de mesos de durada.

Que consti que no pertanyo a cap ONG.
I si la que t'ho ha demanat no és de la teva confiança...n'hi ha d'altres que s'han abocat a la desgràcia d'Haití.
Per quin motiu Haití no es pot recuperar d'aquesta desgràcia? Qui és el responsable d'aquesta situació? Repassem la història d'abusos i colonialismes del país i demanem responsabilitats a qui les hagi d'assumir. No n'hi ha prou amb apel·lar a la caritat dels ciutadans...
Pantagruel ha dit…
En aquest interessant debat tendeixo a posicionar-me al costat de Clara. La situació d'Haití, la seva misèria, té uns responsables concrets, i a ells ha d'exigir-se responsabilitats per a l'ajuda i reconstrucció del país. La caritat mai hagués de substituir a la justícia, perquè a més ocorre que en el rio regirat d'aquesta caritat precipitada pesquen bruts pescadors. Salutacions a tots.

Entrades populars d'aquest blog

Tertúlia sobre loteria

El Dragon Khan com a metàfora

No abaixem la guàrdia