Incomprensible retallada


Una de les notícies més decebedores i polèmiques amb les quals hem acomiadat l'any ha estat, sens dubte, la retallada en investigació que ha proposat el Govern de Zapatero, adduint les dificultats econòmiques per les quals travessem.

Tots els experts coincideixen en assenyalar que reforçar l'aposta per la recerca és, precisament, una mesura clau per a combatre la crisi. Per quin motiu, doncs, caminem just en la direcció contrària?

No és cap secret que la promoció del coneixement està en hores baixes, en aquest país (fins i tot a les escoles, un dels motius més freqüents de bullying és el fet de destacar en els estudis). Quan es tracta de polítics, no ho puc evitar, tendeixo a malpensar i sospito que pretenen fomentar la mediocritat de la ciutadania, més fàcil de manipular si està enfonsada en el pou de la ignorància.

Quines conseqüències pot tenir aquesta mesura?
En una interessant entrevista, al programa Cara a Cara, a CNN+, l'eminent Manuel Patarroyo va exposar una excel·lent metàfora al respecte. La retallada pressupostària en investigació, deia el científic, és com si a un avió li rebaixem el combustible. L'aparell no arribarà més tard a l'aeroport de destí, com sostenen alguns, sinó que es desplomarà.
Més clar, l'aigua.

Comentaris

Clidice ha dit…
Totes les esperances que es van posar en la possible "bondat" d'aquest govern, la majoria provocades per l'efecte pèndol derivat del govern anterior, se'n van anant aigüera avall. Espanya és una entelèquia sense solta ni volta i els que la governen encara viuen al temps del "que inventen ellos". No ens en sortirem mai així. :(
Miquel Saumell ha dit…
Clara,
Coincideixo amb les teves sospites. "Fomentar la mediocritat de la ciutadania" és el mateix que igualar a la baixa. Això ja fa temps que dura i els resultats els tenim a la vista: una societat intel·lectualment decadent. I la decisió de retallar en investigació només farà que agreujar aquesta situació.
En canvi, altres partides pressupostàries com la propaganda institucional (que no és res més que propaganda política més o menys encoberta) van en augment. Els cartells del famós “plan E” o pla zapatero, de col·locació obligatòria en totes aquestes obres, en alguns casos s’emportaven la meitat del pressupost de l’obra. Només és un exemple.
Fina ha dit…
No ho heu entés...

Espanya és rica.Amb un grau tan elevat de científics de primera línia i una població tan fortament intel.lectual i culta, que no cal invertir ni un euro més en I+D, ni altres tonteries semblants. :-)

Entrades populars d'aquest blog

Tertúlia sobre loteria

El Dragon Khan com a metàfora

No abaixem la guàrdia