Cap de turc


Carles Martí, fulminat.



Després de la fulminant destitució de Carles Martí, he recordat l'expressió ser un cap de turc. Quina és la seva procedència, exactament?

Gràcies a l'ajuda de la inestimable Viquipèdia, he trobat la següent definició i referència històrica:

"Es denomina cap de turc a una persona o grup d'elles a les quals es vol fer culpables del que no són, servint així d'excusa a les finalitats de l'inculpador. De manera més específica, s'empra aquest apel·latiu per qualificar a aquells sobre els quals s'aplica injustament una acusació o condemna per impedir que els autèntics responsables siguin jutjats.
Des d'una perspectiva històrica, en el període de les
Croades, els cristians van lliurar cruentes batalles contra els turcs. L'animadversió que es professaven ambdós bàndols era tan gran, que tallar-li el cap a un turc era un assoliment encomiable. Quan ho aconseguien, els croats penjaven el cap en un masteler de vaixell o l'enfilaven en una llança i els soldats l'acusaven de tots els mals haguts i per haver. Per aquest motiu, es diu que algú és un cap de turc, quan és objecte de tot el dany i les acusacions de les quals són culpables uns altres.
Vegeu també: Boc expiatori "


Vista la teatral estratègia, que no convenceria ni a un infant de P3, hom es qüestiona com és possible que Martí s'hi hagi prestat tan gustosament, encara més en temps de crisi.
En aquest país, on no dimiteix ningú, ni per la més flagrant de les negligències, la propera pregunta que sorgeix és la següent: quin càrrec li haurà promès, l'exculpat Hereu?


(Els caps de turc ja no són el que eren!)

Comentaris

Clidice ha dit…
m'ha semblat tan ridícula l'explicació del senyor Hereu que se suma a la pila de misèries patètiques que va acumulant. Si algú el vota, més enllà de la família, és que s'ho hauria de fer mirar.
Anònim ha dit…
No només això, sinó que el propi Martí ha declarat que és el responsable "últim" i tan panxo. És un intent desepserat de salvar el coll a l'alcalde i de preparar les properes municipals. Volen tenir alliberat el Martí perquè cuini tranquil la campanya electoral.
Unknown ha dit…
L'Hereu és patètic. A sobre ho vol vendre com que ha estat ell qui ha dimitit... En fi, sí, un cap de turc..
La popularitat de l'Hereu ha baixat tant que em penso que el proper cap que rodarà serà el seu. No crec que es presenti per alcaldable de BCN, altra vegada. Ara, segur que el recol·loquen, el partit no et deixa mai tirat... sobretot si hi ha favors pendents...

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia