Qui ha fet ric Amancio Ortega?


Segons Bloomberg, la fortuna d'Amancio Ortega ha augmentat enguany un 32%, malgrat la mal anomenada crisi econòmica. Foto: Reuters.


Amancio Ortega és el tercer home més ric del món. Llegeixo aquesta notícia al costat de les xifres de l'atur, que no paren de créixer i l'esfereïdor nombre de professionals de la salut, que ha d'agafar les maletes i marxar cap a l'estranger a treballar, perquè aquí la precarietat els està destrossant la vida, de mica en mica. Després del dineral que s'ha invertit en la seva formació, els Estats Units i d'altres països europeus en recolliran els fruits.  Meravelles de l'emigració. Alguns doctors, professors universitaris, s'han assabentat del seu comiat a través del  caixer automàtic. Ningú s'ha preocupat de comunicar-los, cara a cara, quina era la seva nova situació. Abans de rebre una senzilla trucada, de la seva facultat, han vist ingressada la quantitat corresponent a la indemnització que els pertoca per la puntada de peu al cul. Crec que la família política de Mariano Rajoy deu tractar força millor els seus gossos - en cas que en tinguin-, que els ciutadans d'aquest país. La manca d'humanitat i la més absoluta falta d'intel·ligència i escrúpols és el segell que imprimeix la doctrina ultraliberal en les seves mesures, que suposadament ens han de treure del forat.

Sí, aquest és el país d'Amancio Ortega. Comptat i debatut, el magnat del tèxtil tampoc  respecta els drets dels treballadors de les seves cadenes de roba, ni mostra el més petit compromís amb la qüestió de les talles grans. La recuperació econòmica d'Espanya l'importa un rave, atesa la seva coneguda afició a l'evasió de capital. Al meu entendre, aquest és la mena d'heroi  que admiren els fanàtics defensors del capitalisme salvatge. El tipus de personatge amoral que surt victoriós de la guerra econòmica, amb les butxaques ben plenes i sense pagar un sol plat trencat. Recordem que segons l'informe d'una ONG holandesa, Inditex és una de les diferents empreses que venen roba elaborada per nenes i adolescents índies que treballen en condicions molt properes a l'esclavitud i necessiten més de tres anys per a guanyar 1.000 euros, que els permetin acostar-se a la xifra que cobrirà el seu dot matrimonial. Les menors no tenen contracte, ni tampoc disposen de llibertat ni  unes condicions mínimes de salubritat. Al marge de la impunitat de la qual gaudeixen els Amancios d'aquest món, també caldria que ens preguntéssim, com a consumidors -entre  els quals m'incloc-, què hem fet per a contribuir a engreixar la immensa caixa forta del colós gallec. La propera vegada que entrem a Zara, ens ho podem qüestionar: qui ha fet ric el senyor Ortega?


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia