Freds i solitaris


Quan baixa la temperatura i s'escurcen les hores de sol és habitual que expressem que el nostre estat d'ànim també ha variat, d'acord amb l'estació de l'any, sense que això hagi d'arribar a extrems patològics. S'han fet gran quantitat d'estudis al voltant de la temperatura i el seu impacte sobre variables de tipus psicològic. Anem a recordar-ne un de força recent , que ha estat àmpliament divulgat arreu del món.

La Universitat de Toronto va posar a prova la idea que l'aïllament social pot generar una sensació física de fredor. Els investigadors del projecte van dividir el seu grup de voluntaris en dos. Mentre que un d'ells va recordar una experiència personal en la qual s'havia sentit exclòs socialment, l'altre va recordar una situació en la qual si que havia estat acceptat. Posteriorment, es va demanar als dos grups que estimessin la temperatura de l'habitació, amb el pretext que el personal de manteniment necessitava aquesta informació. Els participants als quals es va demanar que pensessin en una experiència d'aïllament, van donar estimacions més baixes de la temperatura. Amb altres paraules, la memòria de l'ostracisme es va relacionar amb el fet que la gent experimentés una temperatura ambiental més freda. "Hem trobat que en l'experiència de l'exclusió social, literalment, se sent fred", va declarar un investigador. "Potser és per això que la gent utilitza metàfores relacionades amb la temperatura per a descriure la inclusió social i l'exclusió".

En un altre experiment, en comptes de confiar en els records, es van provocar els sentiments d'exclusió a través d'un ordinador, tot simulant un llançament de pilotes. El joc va ser dissenyat de manera que alguns voluntaris van rebre la bola moltes vegades, mentre que als altres se'ls va deixar de banda. Més tard, tots els participants van valorar la conveniència de prendre certs aliments i begudes: cafè calent, galetes, Coca-Cola gelada, una poma i sopa calenta. Els resultats van ser sorprenents. Els membres del grup impopular, que havia estat arraconat durant el joc informàtic, eren molt més propensos que els altres a demanar una sopa calenta o cafè calent. La seva preferència per aquests menjars i begudes, presumiblement com a resultat de la sensació física de fred, estava relacionada amb l'exclusió. "És sorprenent que la gent preferís el cafè calent i la sopa quan era socialment exclosa", va destacar un altre investigador. "El nostre estudi suggereix que la sopa calenta pot ser un mecanisme de supervivència literal a l'aïllament social."

Els experts estimen que aquests resultats obren noves oportunitats en l'exploració de la interacció entre el medi ambient i la psicologia, com ara l'estudi dels trastorns de l'estat d'ànim, el trastorn afectiu estacional, per exemple. Els estudis sobre aquest trastorn s'han centrat en la idea que la manca de llum solar durant l'hivern es relaciona amb sentiments de depressió, en persones normalment saludables. L'estudi canadenc, en canvi, indica que les baixes temperatures també poden contribuir a sentiments de tristesa i solitud, durant els mesos més freds. Per altra banda, suggereix que l'augment del termòstat podria ser un mètode senzill per fomentar la interacció grupal i la cooperació en àmbits socials.

Queda escrit.

Comentaris

Clidice ha dit…
segurament si mires prou estona una camada de qualsevol mamífer pots veure tots aquests símptomes. En tot cas, les poques vegades que he viatjat a llocs on la llum és escassa, la tristor ha acabat apoderant-se de mi. En tot cas, aquí el sol, de moment, no ens deixa massa dies :) Bones Festes :)

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia