Per què ens hem d'enganyar


Demà, Onze de Setembre. Alguns traurem la senyera al balcó. O l'estelada, tant se val. Cantarem els Segadors. Veurem desfilar trabucaires i aixecar castells. Ballarem sardanes. Els ànims estaran per terra, per què ens hem d'enganyar.
Recordo un Onze de Setembre a Barcelona. Gran manifestació d'Esquerra Republicana. Tots els pesos pesats hi van dir la seva. Esmolem ben bé les eines, només els faltava dir. Al cap de quatre dies es feia efectiu el pacte tripartit, contradient totes les exaltacions orals de la Diada.

Fa uns dies, llegia l'escriptora croata Dubravka Ugresic. Parlava de la identitat i de la integritat. Deia que, si havia d'escollir, es quedava amb la segona. Potser es tracta d'això.

Comentaris

Clidice ha dit…
Identitat i integritat poden ser un tot. El mal és quan, la mancança de la segona propicia la desaparició de la primera.

Jo, per si de cas, i vist que no demano res que no em pugui pertocar, em quedo amb la identitat. Si entre tots volem ser, cal que la integritat dels altres faci que sigui respectat.

BONA DIADA!
Hola, Clidice, gràcies pel comentari. Em quedaré pensant en totes aquestes coses, que no tinc gaire clares. Només volia apuntar que les manifestacions identitàries em semblen buides si els nostres representants es venen per un plat de llenties a la primera de canvi. Fins aviat.
Miquel Saumell ha dit…
Clara i Clidice,
Tot i que jo no tinc tan clar com vosaltres que identitat i integritat siguin excloents, molt em temo que la senyora Ugresic mai es dedicarà a la política.
Anònim ha dit…
Feliç dia 11 de setembre
Hola, Miquel, jo tampoc crec que identitat i integritat siguin excloents, simplement penso que moltes vegades s'utilitzen les qüestions identitàries per manipular l'electorat o, el que és pitjor, fomentar l'odi entre els pobles. En la seva vessant positiva, són un element de cohesió, és clar, sempre que hi hagi respecte i toleràcia.

Sergi, espero que tinguessis bona Diada.
Marta ha dit…
Crec que els nostres representants actuals no són els que el poble va decidir a les urnes. Estic d'acord amb la manipulació de l'electorat, per tant, crec que ha arribat el moment de fer "bullir l'olla" i no simplement identitària, sino de que vegin que a la gent no ens fan "combregar amb rodes de molí". L'odi entre els pobles sempre és polític, i això s'ha de evitar amb respecte i tolerància, com diu la Clara.
Marta, gràcies per comentar, no afegeixo res més perquè estic totalment d'acord amb el que dius. Fins la propera.

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia