Mentalitat tova


"Rarament trobem homes que de bona gana s’embranquin a pensar amb fermesa i solidesa. Hi ha una quasi universal frisança per les respostes fàcils i les solucions al bany maria. Res no amoïna més la gent que haver de pensar.
Aquesta tendència prevalent envers la mentalitat estovada, la trobem en la increïble beneiteria de l’home. Considerem la nostra actitud respecte als anuncis. Amb quina facilitat ens duen a adquirir un producte, perquè la televisió o la ràdio diuen que és millor que un altre! Els publicitaris ja fa temps que saben que la majoria de la gent té la mentalitat tova, i exploten aquesta susceptibilitat amb frases publicitàries destres i eficaces.
També veiem aquesta indeguda beneiteria en la tendència de molts lectors a acceptar la paraula impresa dels diaris com una veritat última. Poques persones s’adonen que àdhuc els nostres autèntics canals d’informació –premsa, tribuna i en molts casos la trona- no ens donen una veritat objectiva i dreturera. Poques persones tenen la robustesa de mentalitat de jutjar críticament i discernir la veritat de la falsedat, el fet de la ficció. Les nostres ments són constantment envaïdes per legions de mitges veritats, prejudicis o falsos fets. Una de les grans necessitats de la humanitat és que l’enlairin per damunt de l’enfarfec de la falsa propaganda."

Martin Luther King
La força d’estimar, pàg 12.

Comentaris

Anònim ha dit…
Quan he llegit aquest text de Luther king he pensat en les campanyes per les europees i els seus slogans per gent amb el cap buit
No se si realment som tan burros o els politics ens infravaloren
MartaO.
No ho sé, Marta, n'hi ha que diuen que tenim els polítics que ens mereixem! Potser tots plegats hi hauríem de posar una mica més d'esperit crític...

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia