Sortir-se'n


El dijous passat us parlava dels efectes destructors de l'enveja. Avui us volia fer un petit apunt sobre el concepte de resiliència, que fa referència a la capacitat humana per aprofitar els recursos de l'entorn i reeixir de les situacions més doloroses. Boris Cyrulnik és un prestigiós neuròleg especialista en aquest concepte. Quan era un infant, va sobreviure als horrors dels camps de concentració i ara és un reconegut professional que escriu llibres i viatja arreu del món per divulgar els seus coneixements. A la consulta, sóc testimoni d'aquesta capacitat per transcendir el sofriment i extreure'n, fins i tot, un aprenentatge positiu. Els psicòlegs parlem de factors de protecció a l'hora de referir-nos a tots aquells condicionants que són favorables per a la salut mental i poden ajudar-nos en el camí de la superació: una feina satisfactòria, la pràctica d'un esport...No disposo de cap estudi que ho corrobori, però us puc dir que, per la meva experiència professional i personal, el principal factor de protecció dels éssers humans és l'estimació vertadera, difícil de descobrir, de vegades, ja vingui de la família, la parella o els amics.
Ignoro completament qui llegeix aquest bloc, però adreço el missatge d'avui a totes les persones que passin per una situació difícil i les animo a buscar els seus propis factors de protecció. És possible sortir-se'n. Acabo amb una cita del cirurgià Moisès Broggi. Al final de les seves memòries, escriu: "Si lleveu al món l'amor i l'amistat, tot el que resta és menyspreable".

Comentaris

DABITIKO ha dit…
Hola Clara,

Tot i que encara no soc psicòleg i em queda molt d'aprendre, crec que les relacions socials i l'amor de la parella, de la familia o amics són bones proteccions davant de qualsevol problema greu.

Crec que la clau està en relacionarse socialment i aportar i rebre afecte...

Per altra banda, l'esport o qualsevol activitat 'activa' pot ser una bona forma d'evadirse i passar millor els dies quan tens algún problema o preocupació.

A mi l'esport m'ha anat molt bé per superar moments d'incertessa com quan vaig abandonar Barcelona per viure amb Silvia a Ciudad Real o per treurem l'estrés de la feina o per pensar amb més claretat en moments de preocupació...

Vens a corre amb mi? ;)

Una abraçada!
David

Una abraçada!
Hola David,

Crec que s'haurien d'invertir més recursos socials en crear factors de protecció, no tanta pastilla!

A reveure!

Entrades populars d'aquest blog

El Dragon Khan com a metàfora

Tertúlia sobre loteria

No abaixem la guàrdia